Posted on

Видове Чай – ръководство за начинаещи

Oolong, Earl Grey, matcha, чай от хибискус, ванилов чай лате – може да е доста смущаващо когато искате да изберете своята напитка. Днес този избор e далеч по-сложен с всички тези менюта, предлагащи чайове от класиката на черния чай до съвременният Darjeeling. В следващите редове ще се опитаме да ви запознаем с видовете чай в света.

Camellia sinensis

Според различни проучвания чаят е най-широко консумираната напитка в света след водатa, а с новите сортове, навлизащи на пазара, обсега може да стане още по-широк. Историята му започва с листата и листните пъпки на сорт вечнозелен храст- Camellia sinensis.

Чайовете от Camellia sinensis, се категоризират главно от начина, по който се обработват чаените листа. Шестте основни вида чай са бял, жълт, зелен, oolong, черен и тъмен (пост-ферментирал) чай. Нека ги разгледаме по-подробно:

Бял чай

Белият чай е най-деликатният от всички сортове чай, защото е минимално обработен. Основният процес на производство му представлява следното: Свежи чаени листа се оставят да повехнат и се изсушават (на въздух, на слънце или механично сушене) и в резултат се получава бял чай.

Берат се само млади листенца с много бял фин мъх по тях. Чаят е най-светлия нюанс на жълтото и се характеризира с появата на видими бели косми. Той има фин вкус и е най-добре се консумира без добавки като мляко или мед.

Популярните сортове бял чай включват:

#Бай Хао Ин Чжен (сребърна игла)

#Бай Мудан (бял въздух)

#Бялата маймуна

*#Бял чай Дарджилинг

Жълт чай

Произвежда се от умело подбрани млади листни пъпки, които се обелват и се оставят на ферментационните процеси, генериращи топлина да ги изсуши и предпази от по-нататъшно разлагане. Тази стъпка, наречена “запечатано пожълтяване”, помага за задържане на аромата в пъпките. Жълтите чайове имат жълто-златист цвят,  който се предава и на запарката им.

Топ разновидностите на жълтият чай включват:

#Junshan Yinzhen (един от най-редките жълти чайове)

#Мендинг Хуанян

#Хуошан Хуанян

Зелен чай

Когато питаш китайците за чай, те се сещат за зелен чай. Този сорт чай е един от най-изследваните видове чай, поради високото си ниво на антиоксиданти и здравословни свойства. За зелен чай чаените листа се прибират и се изсушават, за да се предотврати излишната окисляване. Това е, което помага на зелените листа да не стават кафеви твърде много и им позволява да запазят вкуса свеж.

Докато зелените чайове се отглеждат и произвеждат по целия свят днес, най-популярните видове идват от мястото, откъдето произхожда чаят – Китай и Япония.

Популярните зелени чайове от Китай включват:

#Лонгджинг, известен също като Dragonwell

#Барут (повече за процеса по производството може да почетете тук)

#Jasmine Pearl Green Tea (зелен чай, леко ароматизирани с пресни листенца жасмин)

Добре познатите зелени чайове от Япония са:

#Сенча

#Хохича

#Genmaicha (смес от Sencha и кафяв ориз)

#Matcha (чаените листа са смлени в прах и са от съществено значение за японските чаени церемонии)

Докато повечето зелени чайове се ползват без никакви добавки, Kashmiri Kahwah чай е вкусен, ароматен зелен чай, ароматизирани с подправки като канела и кардамон, шафран, и бадеми.

Чай Оолонг

Ooлонг в превод от китайски означава “Червен дракон”.  Oolong чаят е някъде между зелен чай и черен чай, в зависимост от нивото на окисляване на чаените листа. Вкусът на oolong може да има лекотата на зеления чай или стягащия вкус на черния. Oolong чаени листа обикновено са занаятчийски изкривени, навити, или валцувани в дълги, тънки нишки. Нека разгледаме топ сортовете Oolong: 

#Финикс Чай (Dan Chong или Dan Cong)

# Богинята на милостта (Ti Kuan Yin or Tie Guan Yin)

#Red Robe Tea (Wuyi Oolong Tea or Da Hong Pao)

#Високопланински чай Oolong (Гаошан)

#Млечен или чай Jin Xuan (oolong с кремообразен вкус и гладък завършек)

Черен чай

Това е чаят, любим повечето любители на чай по целия свят. Ако трябва да направите масала чай в Индия или английска закуска във Великобритания или сладък чай в южната част на САЩ, обикновено използвате черен чай.

В Китай черният чай може да бъде наричан и червен чай. Той се произвежда, когато чаените листа са напълно окислени и се превръщат от махагоново кафяво до дълбоко черно. Вкусът, в зависимост от цвета на чаените листа, може да варира от малц, опушен, до дори плодов.

Черните чайове обикновено са по-тежки и се консумират с мляко, сметана, и подсладители. Добре познатият индийски масала чай се прави от черен чай с подправки като канела, кардамон, и джинджифил, и подсладен със захар.

Четири популярни сортове черен чай включват:

# Асам (чай с плътен вкус от Индия)

#Дарджилинг (по-мек чай от Индия)

#Цейлонски (от Шри Ланка)

#Кенийски

Черни чаени блендове

Черният чай исторически също е бил използван за направа на чай блендове, които са станали до наши дни Първите пет чаени бленда включват:

 • Earl Grey Tea: Британски чай, овкусен с цитрусовото масло от рода на бергамот или портокали.
 • English breakfast: Обикновено се сервира с традиционна английска закуска. Sмес от Асам, Цейлон, и Кенийски.
 • Irish Breakfast Blend: Смес от силни черни чайове, w по-голямаta част от Assam, което му придава wkus na malc.
 • Английскa следобедna смес: сервира se по време на чай със сандвичи. Tова е по-лека версия на English breakfast.
 • Масала смес: Смес от черен чай, подправки, мляко и подсладители като захар или мед,. Адаптация на индийския чай.
масала чай

Следферментирал Чай или Тъмен Чай

Тъмен чай, или Hei Cha, е отлежал чай от Китай и процесът на стареене е древен процес, който е строго пазен в тайна. Когато чаят достигне необходимата зрялост, бактериите реагират с чаените листа и променят вкуса, аромата, и външният им вид. Тъмният чай произхожда от провинция Хунан. Другият добре познат след-ферментирал чай е “пуер чай”, който се прави само в провинция Юнан. И двата видо: и тъмния и пуер чая са пробиотични, но пуер чая има малко по-близък до аромата на зеления, отколкото на тъмния чай.

Тъмния чай може да се сервира без добавки или да бъде придружен от кисело краве или козе мляко, подправки, цитруси или ядки.

Често задавани въпроси

Какви са пакетираните видове чай, налични в супермаркета?

Видове чай се предлага на пазара в следните форми:

 • Пълнолистен чай: Цели чаени листа.
 • Свободен листен чай: Чаени листа, които могат да бъдат цели или естествено счупени по време на обработката.
 • Чаени пакетчета: Чаени листа или чай на прах, опаковани в торбички за лесна инфузия.
 • Чай на прах: Прахообразна форма на чаени листа.
 • Незабавен чай: Смес от екстракт от чай, подсладител и сухо мляко, която се разтваря след добавянето на гореща вода.

Свободният листен чай по-добър ли е от пакетирания?

Да! Това винаги е правилният избор. Ето защо :

 • Нискокласен чай: Много чаени пакетчета съдържат ниско качество на чай като прах и фенинги. Прахът и фанингите са по-малки парчета чай, с аромат на застояло, тъй като са загубили етеричните си масла.
 • Област на инфузия: Хлабави листа, когато потъват, имат място да абсорбират вода, разширяват се, и вливат вкус. От друга страна, инфузията на торбички за чай е ограничена до размера на чаената торбичка.
 • Качество на чаената торба: Някои компании използват евтини и силно обработени хартиени или пластмасови чайни торбички, които придават неприятен вкус на чая, и дори може да са токсични. 

Въпреки това, много компании сега инвестират в висококачествени чаени торби с форма на пирамида или чайни торби с по-големи размери, за да дадат на любителя по-добро преживяване. Можете също така да получите чаени торбички със свободни листа, тъй като наистина предлага удобство. Това, разбира се е въпрос на личен избор.

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *